Smertefri Rodbehandling

rodbehandling

Bliv fri for tandpinen med en effektiv og smertefri rodbehandling


Er der gået betændelse i din tandnerve?

Hvis der går betændelse i en nerve i tanden, er den eneste løsning en rodbehandling. Jo længere tid du går med en betændt nerve, er der større risiko for at det udvikler sig til en rodspidsbetændelse. Hvis en rodbetændelse ikke bliver behandlet kan det udvikle sig til en smertefuld tandbyld.

Der er flere årsager til betændelse i en nerve

  • Et bakterieangreb er nået ned til tandens nerve, trængt ind og forsaget betændelse i nerven
  • Tanden har været udsat for et hårdt slag, så nerven er død
  • Tænder, hvor der tidligere er blevet lavet store fyldninger, og nerven har taget skade og er død

Symptomer ved en betændt nerve

  • Tandpine i større eller mindre grad
  • Smerte eller ømhed ved tygning/synkning
  • Farveændring på tanden
  • Tandbyld
  • Dårlig smag i munden

Rodbetændelse behøver ikke at gøre ondt. Hvis du ikke oplever nogle symptomer, kan regelmæssige besøg hos din tandlæge gøre dig opmærksom på en begyndende eller eksisterende rodbetændelse. Din tandlæge kan hurtigt se om du har rodbetændelse ved et røntgenbillede, banke let på tanden eller måle om der er liv i nerven.

Jeg skal have en rodbehandling – hvordan foregår det?

Oftest begynder behandlingen med at din tandlæge lægger en lokalbedøvelse, som gør behandlingen smertefri. I de tilfælde, hvor nerven er død er det ikke nødvendigt med lokalbedøvelse. Når lokalbedøvelsen er lagt, starter tandlægen med at rense rodkanalen, hvorefter den bliver fyldt op med et plastfyldningsmateriale.

Hvis tandlægen finder frem til, at du har rodspidsbetændelse, skal rodkanalen desinficeres yderligere. Det er tilfælde som dette, der gør, at en rodbehandling ikke altid kan gøres færdig på ét besøg.

Er der gener efter endt behandling?

Det er normalt at du oplever forbigående smerter et par dage efter rodbehandlingen. Hvis smerterne varer ved eller bliver større, skal du kontakte os og få en ny tid hos din tandlæge.

Hvis din tand er meget svækket efter rodbehandlingen, vil din tandlæge ofte anbefale dig at forsyne din rodbehandlede tand med en krone, for at undgå at den rodbehandlede tand flækker.
Med tiden kan din rodbehandlede tand ændre farve. Bliver farveforskellen for stor kan det rettes med en tandblegning.